UDINESE-LIVERPOOL FC (6.12.2012, stadion Friuli, Udine - Italija)

UDINESE - LIVERPOOL FC 0:1 (Henderson 24')

6. december 2012 je bil poseben dan za vse Slovenske navijače Liverpoola. Na dan je Liverpool igral 6. kolo Lige Evropa, kraj tekme pa nam bližnji italijanski Videm.

Vse se je začelo pozno poleti v Švicarskem Nyonu. Sleherni navijač 48ih uvrščenih klubov je nestrpno pogledoval proti žrebu skupin za Ligo Evropa. Želje Slovencev so bile jasne: dobiti za nasprotnika moštvo, čim manj oddaljeno od naše dežele. "Favoriti" so bili klubi, kot so: Salzburg, Austria Dunaj, Dinamo, Inter Milan, Udinese in Maribor. In posrečilo se je! Žreb je Rdečim namenil italijansko moštvo Udinese, in kot zadnjo tekmo v 6. krogu skupinskega dela je za nas pomenilo izlet v Italijo.

Težko je oceniti točno, koliko Slovencev, navijačev Liverpoola, je bilo tisti večer v Vidmu, a tisti, ki smo prišli, smo klubu pomagali do odločilne zmage za preboj med 32 moštev in pomladanski del Evrope.

S prijatelji smo iz Ljubljane štartali zgodaj popoldan. Le ura in pol do Vidma, je pomenilo dovolj "manevrskega" prostora na poti do štadiona. Zaradi hude žeje, smo naredili kakšen postanek več, tam pa kot po pravilu srečevali skupine ostalih navijačev, ki so v lastni režiji potovali proti Furlaniji. Potovati z ostalimi navijači Redsov, je nekaj kultnega in pozitivno vzdušje, ki se je ustvarjalo že na poti do Vidma, na vseh postankih vmes, je vrhunec doseglo že pred samo tekmo. Ob prihodu pred stadion Friuli smo dobesedno zavzeli parkirišče že dve uri pred tekmo, veselo pozdravljali vse znane obraze, nazdravljali na zmago ter čutili ponos, da smo del kluba, ki nikoli ne hodi sam. Čas je bil, da zavzamemo svoja mesta na stadionu; ta so bila tik ob nekaj sto glavi skupini, ki je priletela naravnost iz Liverpoola! Biti del gostujočega "Kopa" in zapeti z njimi nekaj legendarnih napevov, je tisto, po kar smo prišli tjakaj!

Končni rezultat je bil razlog, da smo tekmo zapustili zadovoljni v vseh pogledih. Še največje razočaranje je bil slabo zapolnjen štadion, ki sicer sprejme 31.000 navijačev, bilo pa nas je le dobrih 12.000. Udinese je po 5-ih krogih tekmovanja ostal z minimalnimi možnostmi za preboj, kar je tekmo z njihove perspektive naredilo dokaj nezanimivo, zato tudi obisk ni bil posebno presenečenje.

Druščina 8ih možakarjev, ki smo se podali iz Ljubljane, se je srečno vrnila tudi nazaj. Utrujena, pijana a zadovoljna. V kombiju smo spletli nekaj novih prijateljskih vezi, saj se mnogi med seboj nismo poznali. Vsi smo bili mnenja, da je treba čimprej ponoviti skupni ogled tekme. Morda se premalokrat zavedamo, da takšne priložnosti človek ne dobi vsako leto trikrat, ampak pride morda enkrat na pet, morda celo deset let.

Dogodek je uspel, hkrati pa se že veselimo novega gostovanja, nikoli se ne ve, morda že to jesen. YNWA!

Martin (Tinček)