Anfield Road

Anfield je stadion, na katerem igra nogometni klub Liverpool. Zgrajen je bil leta 1884 na parceli, ki je mejila na park Stanley in je bil originalno stadion mestnega tekmeca Evertona. Everton je stadion zapustil leta 1892 zaradi spora z njegovim lastnikom Johnom Houldingom, ki pa je nato ustvaril nogometni klub Liverpool, ki na Anfieldu igra še danes.

Leta 1906 so največjo tribuno na Anfieldu imenovali The Spion Kop, po hribu v Natalu v Afriki, kjer je v drugi boerski vojni padlo veliko vojakov iz Liverpoola in okolice. Tribuna (oziroma stojišče) je lahko zadržala tudi do 28.000 gledalcev, zaradi česar je bila dolgo znana kot največja tribuna na svetu. Lokalni mit pravi, da gledalci na Kopu z atmosfero, ki jo ustvarijo, enostavno posesajo žogo v gol, zaradi česar Liverpool večino drugih polčasov igra proti Kopu. Tribuno so prenovili in zmanjšali zaradi varnostnih razlogov po tragediji na stadionu Hillsborough, tako da sedaj lahko sprejme “le” okoli 12.390 gledalcev.

Nasproti Kopa je tribuna, ki se imenuje Anfield Road in je najnovejša tribuna na Anfieldu, saj je bila prenovljena leta 1998 in lahko sprejme okoli 9000 (9074) gledalcev. Drugi dve tribunu sta Main stand (12.227) in Centenary Stand (11.762). Main stand (ali glavna tribuna) je najstarejši del stadiona, saj je ostal nedotaknjen od leta 1973. Pod tribuno so slačilnice domačih in gostujočih nogometašev, na sredini tribun pa so direktorjeve pisarne in razkošne sobe, v katerih se da gledati tekme (kot VIP gost seveda).

Tribuna Centenary Stand je bila prej poznana kot Kemlyn Road, vendar so jo po prenovi leta 1992 označili za “centenary”. Zaradi prenove so hiše na Kemlyn Roadu podrli, sam naslov pa ne obstaja več. Anfield, sodeč po straneh na uradnih straneh UEFE, sprejme 45.362 gledalcev in je označen s štirimi zvezdicami (pet zvezdic ima lahko samo štadion, ki ima več kot 50.000 sedišč).

30. julija 2004 je mestni svet Liverpoola klubu dal zeleno luč za izgradnjo novega stadiona, ki bi na začetku lahko sprejel do 61.000 gledalcev in je načrtovan le nekaj metrov stran od Anfielda v parku Stanley. Dela za stadion naj bi se že začela maja 2007, končana pa naj bi bila do poletja 2010. Kljub temu da bi stadion sprejel okoli 15.000 gledalcev več kot Anfield, pa bivša lastnika, George Gillett in Tom Hicks, nista bila zadovoljna in sta hotela zgraditi stadion, ki naj bi sprejel več kot 70.000 gledalcev. 25. julija sta izdala nove načrte za stadion, ki naj bi se lahko razširil na 78.000 sedišč, prav tako pa naj bi bil po obliki unikaten in bi imel enega bolj zanimivih dizajnov. Do uresničitve teh načrtov nikoli ni prišlo, saj je v oktobru 2010 klub prevzel gigant New England Sports Ventures, ki ima glede obstoječega in novega stadiona svoje, nove načrte.